A   japán   teák   tárolása


Old Matcha (upper) Fresh Matcha ( lower)
 Régi matcha (fent)
 Friss matcha (lent)

A matcha színe és a matcha íze

A friss, jó minőségű matcha vibrálóan, gyönyörűen világoszöld. Az idő lassan olivás árnyékot vet rá. Ugyanígy változik a tea íze is. Friss, üdítőből áthatóan mély lesz. A régi idők matchák olivazölden kezdték az életüket és sötétbe mélyültek átható, fanyar ízzel. Közös viszont bennük, hogy régi is, új is sárgán végzi, ha nem megfelelően tárolják.  A matcha frissen tartásához használja jól záródó eredeti dobozát, tartsa távol a párától és a hőmérsékletváltozástól, erre a legalkalmasabb a hűtőszekrény 0-5 Co-on..
A japán teák tárolása

  Egzotikus és híres dolog az, hogy a japán teákat hűtve kell tárolni. Mi ennek az oka és mi ezzel kapcsolatosan az igazság?   A gondos gyártási folyamatban elkészített japán zöld teák véglegesre készítése sosem ér véget. Maga a gyártás, az osztályozás, a szárítás és a tárolás fontos momentumok, de a döntő mozzanat a keverés. Minden japán tea egy blend. Ezek a blendek a gyár raktárában is tovább érnek, sőt érniük kell. A drámai változás egy tea életében akkor következik be, amikor kisebb kiszerelésbe kerül. A pár kilogrammos csomagolásban, hűtötten tárolt tea még jelentős alak és minőségváltozás nélkül várja a jövőjét. A 100 grammos tasakba csomagolt tea viszont sokkal inkább védtelen a környezet változásaival szemben. 
    A zöld tea  fő ellenségei a hő, a pára, a fény, a levegő, azaz az oxigén és más anyagok illata, amit a tea gyorsan átvehet. A zöld teák közül különösen védtelen a mikroszkpoikus szemcsenagyságú, ezért nagy felületet nyújtó matcha. A kis csomagolások ma általában vákuum alatt készülnek, esetleg inert gázok felhasználásával készült modern kiszerelések.  A fenti károsító tényezők hatását jelentősen csökkenti a zárt, hűtött térben történő tárolás. Az egyéni, háztartási felhasználású tea mennyisége általában kicsiny, nem haladja meg a 100 grammot. Ez nem több, mint 15 teázás, vagyis mindössze néhány hét. Ha egyszerre ennyi teát tárolunk otthon elegendő arra figyelnünk, hogy az eredeti csomagolást, vagy fémdobozt gondosan zárjuk le, az pedig már igazán büszkeségre ad okot, ha figyelmünk arra is kiterjed, hogy a zacskót, vagy dobozt a hűtőszekrény valamelyik biztonságos zugába helyezzük, természetesen nem a savanyú káposzta, vagy a húsok mellé. De egy-két hét időtartam alatt az állandó hőmérsékletű kamrában, vagy szekrényben tárolva sem lesz semmi baja, sőt egészen új ízeket fog mutatni. Ha viszont többfajta teát tartunk otthon, vagy egy-két becsesebb kincs is  a birtokunkba jut, akkor mindenképpen külön sarkot kell kineveznünk a teának a hűtőszekrényben.

Amennyiben még nagyobb mennyiséget (több kilogrammnyi teát) tárolunk otthon, meg lehet próbálkozni a mélyhűtéssel, de figyelembe kell vennünk, hogy mélyhűtésben a tea jelentősen károsodhat, morzsolódhat, párásodhat, ezért erre csak akkor vállalkozzunk, ha rendelkezünk párátlanító, ventillációs berendezésekkel és megfelelően védeni tudjuk a teát a mechanikus behatásoktól. Mélyhűtésbe csak akkor érdemes helyezni a teát, ha 5-12 hónapos tárolás válik szükségessé. Mélyhűtésből 2-3 napos, szintén biztonságos „zsilipben” érdemes felengedni. Mindösszesen annyit tanácsolhatunk, hogy háztartási körülmények közöttmélyhűtve  csak zárt, eredeti csomagolású, dobozos matchát, és csakis dobozos csomagolású senchát, vagy gyokurót tároljanak , felbontott teát soha.


                                chilled tea room
 
Ugrás az oldal tetejére