Matcha  


 
A matcha 950 éve "a japán zöld tea". Ma is egyedülálló tea a világon annak ellenére, hogy sok teavidéken - elsősorban Kínában -  történnek kísérletek az utánzására. Ennek a törekvésnek az az oka, hogy a matcha a Yunnan határvidéki vad teák mellett a legtisztább tea, de elkészítésében, mivel magát a levelet isszuk meg a tea, még attól is koncentráltabb, a zöld tea emberi szervezetre gyakorolt hatásainak legnyilvánvalóbb "itala". A japán teán belül a matcha kis teatermő területek eredeti teája, ezek Uji-Kyoto, a japán teaművészet szíve, és a déli sziget, Kyuushu egy kisebb régiója, Yamé. Más területek matchái sem mennyiségben, sem minőségben nem igazán számottevőek.

  A matcha, mivel blend, azaz kevert tea, nagymértékben függ a teamester gyakorlatától, ügyességétől és ízlésétől. A legjobb japán mesterek - és ez talán nem annyira magától értetődő - a néven nevezett teáikat évről-évre (évjárattól függetlenül) ugyanarra az ízre és minőségre képesek kikeverni.
marukyu koyamaen eredeti képeslap
 
  A matcha porrá őrölt zöld tea és legtöbbször csak "a matcha" néven mutatják be, pedig a fentiekből következően jelentős ízbeli és minőségi eltérések léteznek. A régi, hagyományos ízlést tükröző matcha teák karcosabbak, kesernyésebbek, a közepes  árkategóriába tartozó, ma divatos matchák krémesek, a drágábbak egészen édesek, végül a legdrágábbak egyszerre légiesen finomak és erősek. A prémium matchák a legnagyobb feldolgozást igénylő, egyszersmind az érlelt, muzeális teák mellett a világ legdrágább teái. Látogassanak el a matcha gyártását bemutató oldalunkra, ott jobban megérthetik, milyen nagy gondosság szükséges ennek a teának az előállításához.
matcha koicha
A matchának két elkészítési módja létezik: a sűrű tea, azaz koicha és a híg tea, az usucha. A részletes ismerkedéshez kattintson a feliratokra. A matcha a japán teaszertartás teája. Erről részletesen itt, eszközeiről pedig itt olvashat. Tea kóstoló rovatunkban számos matcha ízét tesztelheti virtuálisan. Legyen egy jó matchája, ma!
matcha harukasumi
 
Ugrás az oldal tetejére