Cannoli   zöld   tea   krémmel


cannoli zöld tea krémmel

A címet csak hiúságból írtuk olaszul, ez a recept senkié sem, hiszen egy olyan édességről van szó, amit igazán mindenki a saját fantáziája szerint alakíthat. Nekünk, tea embereknek mindenről a tea jut eszüknbe, még a mediterrán konyháról is. Lássuk!


Méghogy a mediterrán konyha könnyű! Sosem volt több esélyem a hízásra, mint egy-egy tanulmányút, vagy vakáció során, persze csak akkor, ha igazi házi ennivalót kaptunk. Ezen belül a déli konyha, lévén szegényebb vidék, különösen kalóriadús és nehéz. Rómától délre, ha azokra a papírvékony északi pizzákra hivatkozol, a pincér arcára nyíltan kiül az utálat. Szicília konyhája valójában rokon a miénkkel, azzal a különbséggel, hogy ők jóval szabadabban használják a zöldségeket, no meg ott a tenger is, de végül ugyanolyan bőséges és nehéz, mint a miénk. A legnagyobb élményt az igazi durumbúzából készült tészták jelentik, amik egy rágógumi rugalmasságával viselkednek a fogunk alatt. Igazi kuriózum volt még a hagymás narancssaláta (ezzel később találkozunk még itt), a rengeteg pisztácia és mandula az édességekben, az élő és antik arab és spanyol hatás és persze a fügekaktusz, meg a citromlikőr, a limoncello. Most egy tipikus szicíliai édességek idomítunk japán teával. A cannolo eredetéről megoszlanak a vélemények a szó állítólag a bambuszra utal, amit a tészta feltekerésére és kisütésére használta, mások szerint a cannolo ágyúcső. Ha az, akkor jó nagyot szól. Aki tud, vegyen inkább készen, aki nem, készítse el, a következők kellenek hozzá:

250 g liszt
25 g háj
25 g cukor
½ citrom leve
továbbá egy kis pohárnyi aszúbor

Miután mindezt összedolgoztuk, a tésztát ki kell nyújtani, 10x10 cm-es négyzetekre darabolni és egy megfelelő eszközre feltekerni. A legjobb, ha ez olyan anyagból van, amire nem tapad rá, de próbálkozhatunk egy feldarabolt, seprűnyél vastagságú faléccel is. A feltekert és állni hagyott cannolokat lehetőség szerint zsírban ki kell sütni. Az így elkészített tészta becsomagolva akár egy évig is eláll, persze frissen finomabb és a hangyák is könnyen megtalálják.
cannoli zöld tea krémmel

Megdöbbentő, hogy az így elkészített tésztát a szicíliaiak zsíros, édes juhtúróval töltik. Számunkra, akik körül Európa legtöbb birkája szaladgál, de mi csak a sós juhtúrót ismerjük belőlük, ez valóban frenetikus élmény. Egy ízletes, jól elkészített, hatalmas, juhtúróval töltött cannolo után csak lefeküdni és pihenni lehet. A töltelékben mi természetesen a könnyebb és izgalmasabb keleti utat választjuk. Kell hozzá túró, de jobb az olasz típusú ricotta, ami könnyebb, mint a magyar.

500 g ricotta
100 g kristálycukor
100 ml főzőtejszín

1 bő teáskanál

matcha wakatake vagy suisen

Az egészet dolgozzuk össze egy turmixgépben, aztán egyenként töltsük meg a cannolit és díszítsük kedvünk szerint. Jól áll hozzá a csokoládé, bármilyen piros gyümölcs és nagyon nem áll jól hozzá a tejszínhab. Az íze pedig egyszerűen fenomenális!!!

cannoli al té verde matcha
cannoli al té verde matcha
 
Ugrás az oldal tetejére