Zuppa   inglese   al   té   verde   matcha


zuppa inglese con matcha té verde in bicchiere
Édes, alkoholos, teás koleszterin zsíros teofilinnel

A zuppa inglese eredeti neve angolul Cream Trifle. Más kérdés, hogy nem tudni, mi az eredete. Sokak szerint egy igazi római édesség, mások úgy tartják, hogy egy nápolyi cukrász találta ki egy kapatos nemes hölgynek, a név mélységeit (angol leves) feltáró harmadik történet szerint egy 1800 körül Toscánában szolgált angol hölgy készítette a családnak, ahol dolgozott. Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy ez nem leves, de Angliában élő ismerősök szerint nem is angol, mert ott sohasem láttak ilyet. Mivel talán Magyarországon is kevéssé ismert, ezért jó lenne talán bemutatni először a teamentes krémet, de olyan sok változata létezik, fahéjjal, gyümölccsel, különféle likőrökkel, hogy egyiket se szeretnénk előnyben részesíteni. Egyébként itthon előfordul, de nem nemesült külön receptté, hanem mindenféle vad neveken létezik és alapjául a kimaradt sütemények szolgálnak (amik viszont ugye általában vajasak) alkohollal föllocsolva. A siker átcsap a spájzon, sütőn, hűtőszekrényen és a párkapcsolat is új dimenziókba lép.

Hozzávalók:
200 gramm babapiskóta, Alchermes liquore (ez nem a magyar spájzok szokásos szereplője, akkor legyen valamilyen olcsó whiskey), vagy nem túl aromás likőr)
A teás krémhez:
2 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 1 kanál finomliszt, 250 ml tej, 1/2 citrom héja, 1 evőkanál matcha suisen, bár a mester a Wakatakét ajánlaná és igaza van.
A csokikrémhez:
2 evőkanál minél zsírosabb kakaó, 2 tojássárgája, 1 kanál finomliszt, 2 evőkanál cukor, 250 ml tej, 1/2 citrom héja

Keverjék jól el a tojássárgáját a cukorral a matchával és a liszttel, majd keverjék össze a felmelegített tejjel. Ez eddig ugyebár egy kis lisztes, teás madártej. Most reszeljék hozzá a citrom héját és lassan forraljuk fel, majd forraljuk további 4 percig, miközben egy cukrászhabverővel lassan kavargatjuk. Vagy kavargassák, amivel akarják, de az a legjobb. Vegyék le a gázról (villanyról, tűzről, kerámiáról) és hagyják kihűlni. (Keverés közben a krém szépen besűrűsödött. Egy magyar cukrász ezen a ponton még egy kicsikét sűrűbb krémet készítene és képviselő fánkot, vagy krémest készítene belőle) Egy japán-olasz-angol-magyar cukrász ellenben a másik, ugyanilyen módszerrel készült krémhez lát hozzá, csak ebben ugyebár kakaó is van, ezt is hagyja kihűlni.Most elő a poharakkal, lehet íves, vagy, mint a képen egyszerű „vizespohár”. Állítsanak bele két babapiskótát, locsolják meg a likőrrel és merjenek rá a megdermedő krémből, előbb a csokiból, aztán a teásból, vagy ahogy tetszik. Miután tele lett, mehet a hűtőbe, legalább egy nyugodt éjszakára van szükség, mielőtt elfogyasztják. A sokgyermekes családok esetén folytatandó eljárás az, hogy egy nagy tálban több réteget képezünk a krémekből és a piskótából, majd hűlés után nagykanállal merünk belőle kis tálakba. Innen szeretném kifejezni a magyar sushiláncokban terjedő matchás receptekben felbukkanó szakéval kapcsolatos komoly fenntartásaimat és kritikámat. A szaké nem elég „tömör” és édes alkohol ahhoz, hogy ilyen receptekben felbukkanjon, ámbár kétségtelenül jobb húzónév, nagyobb attrakció az egzotikumokra vágyók szemében, mint a krémekhez jól illeszkedő cukrászlikőr.
Thanks for watching us, domo arigato gozaimasu, Vi aspettiamo alla prossima edizione.Carpe Diem
zuppa inglese al matcha
 
Ugrás az oldal tetejére