MÁKOS GUBA - MATCHÁS GUBA

Zöld teával darált mák

 

 

 

Halló, ez itt Stadi konyhája, ahol mindennapi ételek készülnek teára hangszerelve. Itt van például a mákos valami. Azért mondom, hogy valami, mert a főételként, édesen fogyasztott mákos valami csak ránk jellemző. Bárhova megyünk a világban, Olaszországtól Japánig az édes mákos tészta, mákos rétes, legvégül a mákos guba elképesztő hatást vált ki. Olyannyira szokatlan, sőt utálatot keltő, hogy biztosan össznépi tiltakozásba torkollik, ha ezzel vendégeljük meg idegenben vendéglátóinkat, ne vásároljunk, csak legfeljebb két személyre, úgysem fogják megenni. Egy német-olasz vegyespárnál például, tekintve a bajor felmenők némi máktapasztalatát, mondhatni mákösztönét, igen pozitív előítéletekkel próbálták kezelni a készülő, nagyszabású vacsorát, de a kóstolás minden szép emléket és ragaszkodást szertefoszlatott. A japán reakció ellenben visszafogott, udvarias, megértő, már-már sajnálkozó volt, de a mosolygós arcokon átfutott a kétség, hogy Amida boldog földje talán mégsem nyugatra fekszik, viszont őszintén szólva, volt nekik mit törleszteni. A problémát alapvetően az jelenti a pusztai mákos kultúránkkal való ismerkedésben, hogy a mák és tészta édes interpretációban érkezik az idegen szájba. Gyanítom, hogy ezek az édes mákos ételek a Kiegyezés utáni főúri gyerekzsúrok menüjéből szivárogtak be a magyar kulináris köztudatba, mert valljuk be, alapvetően mégiscsak perverz és egészségtelen ételekről van szó.

 

Ez az elkészítés tompítani igyekszik a magyar túlédes guba élén, egyúttal a japán konyha nevében vesz revansot rajtunk. Fogd a mákot, kezd el darálni, persze kézi darálóval, miközben ezt teszed adagoljál hozzá matchát. No nem azért, mert azt nem "darálták" meg eléggé, hanem azért mert így keveredik össze a legkönnyebben. Receptünkből teljességgel hiányzik a cukor, így szabadon tombolnak a mák puha, nyers és a matcha telt ízei. Innentől kezdve a recept egyszerű. Egy tésztaszűrőbe tedd bele a feldarabolt és vajban megpirított kiflit (ez is hiánycikk délen és keleten egyaránt) és forró tejjel addig locsold újra és újra, amíg el nem fogy a tej. Most keverd hozzá a mákos matchát, vagy matchás mákot és irány az asztal. Cukorfüggőknek tegyél mellé egy tálat szőlőcukorral, vagy mézzel, esetleg keverj kevés mézet a tejbe.

Made by Stadi a konyhájában, Gubapesten.

matcha guba.jpg

 
 
Ugrás az oldal tetejére