Crostata   matcha   zöld   teával


matcha crostata23

Egy kicsit odaégett, én is látom, pontosabban a tetejét kapta meg a túlbuzgó sütő, fotózhattam volna másikat is, mert hetente készítek újat, de mire kattanna a fényképezőgép, felfalják. Nagy igazság, amikor receptkönyvek azt írják, "süsd megfelelő ideig a saját sütőd ismeretében."

A crostata névnek nincs magyar megfelelője, a linzertészta esetleg, de annak száraznak kell lennie, ebben viszont a legfinomabb a szélek pirult teteje és a még puha belső közötti átmenet a töltelék utózöngéivel együtt. A crostata receptje a feltéttől függően változik és ezt komolyan kell venni, odadobott adagok, arányoktól csillogó szemünk helyett be kell tartani a lentebb elmondottakat. A következőkben jónéhány teás crostata következik, a japánok megbolondulnak érte.
A tésztához
200 gramm liszt 40.- Ft
150 gramm porcukor 60.- Ft
150 gramm vaj, vagy margarin 180.- Ft
1 tojás 30.- Ft
15 gr Matcha Wakatake 600.- Ft
A feltéthez
3 tojás

9090.- Ft

1/2 Kg túró

300.- Ft

20 gramm matcha Suisen 680.- Ft
1 dl főzőtejszín 68.- Ft
100 gr kristálycukor 20.- Ft
Összesen 2.068.- Ft
1 szelet 172.- Ft
Tészta: egy üstben keverjük össze a lisztet a porcukrot, a tojássárgájával egy csipet sóval, egy evőkanál vízze és ujjheggyel dolgozzuk össze, amíg homokos állagú anyagot nem kapunk. Ezután tegyük hozzá mogyorónyi adagokban a vajat és jól dolgozzuk össze, képezzünk belőle egy labdát és tegyük letakarva hűvös helyre pihenni kb. 1 órára. Ha sokat pihen, nem lesz semmi baja, kicsit tömörebb lesz a kész tészta.
Feltét: egy mixerben, vagy rúdmixerrel, vagy valamivel, amit éppen reklámoznak krémes állagúra keverjük össze a túrót két tojássárgáját, 1 egész tojást és minden egyéb hozzávalót. Közben kerüljük el a nyalakodást.

Sütés: vegyük ki a labdát és nyújtófával, sörösüveggel, stb. nyújtsuk ki kb. 26 cm átmérőjű körré, majd tegyük egy kivajazott sütőtálba és a széleit nyomkodjuk fel a peremig, anyagot állandóan a köpe felől lapogatva nyerhetünk. A crostata sütő tál cikk-cakk szélű és kerámiából van, lapos fenekű, ha nincs megoldhatjuk bármilyen lapos kivajazott sütőtállal. Miután sikeresen megküzdöttünk a tésztával és kiterítettük, egy villa hegyével sűrűn szurkáljuk meg az alját, hogy ne emelkedjen sütés közben az égig.

crostata raw

Tegyük a sütőbe és saját sütőnk ismeretében, körülbelül 15 percig süssük 180 Co-on, ameddig éppen elkezd pirulni. Ezután vegyük ki és hegyjuk kicsit hűlni.

Most kanalazzuk a tál és a tészta közepébe a matchás túrót és tegyük vissza a sütőbe kb. 20 percre. Az utolsó pillanatokban figyeljünk, hogy ne barnuljon be. Ha a kezünkkel a tetjét nyomva diszkrét ellenállásba ütközünk, akkor készen van. Hagyjuk kihűlni és felszeletelve, esetleg kevés matchával megszórva a hűtőből kivéve tálaljuk hidegen.

 

matcha crostata

 

Una delizia verde di té

 
Ugrás az oldal tetejére