Matcha   zöld   tea   pesto


DSCF0121.JPG

 

sori.jpg Renzo Pianonak ajánljuk a Keletet és a Mediterraneumot szintetizáló ételünket a pesto alla matchát. Legalább három egymást követő gyerekemnek volt alkalmam megmutatni a Ligur partvidéket, a Cinque Terre part fölé magasodó hegyeit, a mesevároskákat. Minden mediterrán nyaralást egybevetve is a legszebbek közé tartozik az a nem nyaralás, hanem esős, viharos, szezon utáni nap, amit Sori szakadékos öblében töltöttem, de itt minden öböl egy új felfedezés. A part a halászoké és a háznagyságú yachtoké, a meredek hegyoldalakon szőlő, a még meredekebbeken a fenyő, aminek magja a pinoli tortába és a pestoba kerül. Genova pedig külön világ, arab, spanyol, francia hatás érhető tetten, engem pedig újra és újra csak a Renzo Piano által (is) tervezett Acquario érdekelt, a hajóra formázott csoda, mellette a hatalmas árbocok Kolumbusz emlékére, és az üveggömb Bioszféra. Történt, hogy az egyik rájasimogatós látogatáskor a bálnák voltak a figyelem középpontjában és bár igazi bálna nem fért el, Dani fiamra a legnagyobb hatást azok a diaporámák, filmek tették, amik a bálnákr életéről és haláláról szóltak. Ott állt a csöpp kis ember a nagy terem közepén, döbbenten nézte, hogyan darabolják az emberek az előbb még csodálatosan kecsesen úszó hatalmas állatokat és folyt a könnye. Ma is azt mondja, az Acquario volt gyerekkora legnagyobb élménye. Nekem a japán rizsteraszokat is megszégyenítő szőlőteraszok a sziklák felett, rajta az egyszálú sínen gördülő vonatocskákkal, amikkel a gazdák a lehetetlen helyen telepített szőlőiket gondozzák és szüretelik és persze az ott, helyben, frissen mozsárba kerülő fűszerek és a belőle kikerülő isteni pesto. A konzerv még csak nem is emlékeztet rá.

matcha pesto.jpg

A gazdák nyilván csak sajnálkozva néznék erőfeszítéseimet, amivel a mozsaramba valami bazsalikomféle kerül (nyilván nem eredeti genovai, akkor pedig minek?), három evőkanálnyi parmezánnal és pecorinóval, fokhagymával, egy pohárkányi olivaolajjal és egy kanálnyi fenyőmaggal. Ám ezen a ponton, felrúgva minden szabályt, mellézuttyantok 1 evőkanálnyi matchát és mintha mi sem történt volna, folytatom a keverést, kavarást, morzsolást. Arra azért elismerőan csettintenének, egyúttal gyanúsan méregetnék, mitől lett ilyen élénkzöld a pesto, mitől ennyire friss az illata és miért húzza még finomabban a szánkat. A matcha zseniális idézőjel a peston, Stadi ötlete volt, én csak az igaz és szép emlékeket körítettem köré szavakban, miközben gépem begördült a hatalmas, lenyűgöző Kansai repülőtér Renzo Piano által tervezett épülete elé.

sori

Üdvözlőtábla Soriban:

"Ha barátként jöttél, lépj be hozzánk és barátként fogunk megvendégelni, de ha ellenséges szándék hozott, akkor kotródj innen és..... b...d meg minden le és felmenődet...!"

 
Ugrás az oldal tetejére