Tetsubin japán teáskanna 2. rész
 |
5.Öntés 鋳造
A tetsubin vaskannák anyagához különféle vasötvözeteket használnak. Az ún. öntöttvas, vagy szürke vas a vason kívül kb 2-3 % szilikátot, és öntvénytől függően 2-5 %szenet is tartalmaz. Az eredeti tetsubin alapanyaga azonban nem ez a ma is ismert öntöttvas volt, hanem az ún vas homokból (különböző elemekkel természetesen ötvözött vasból) készült kanna 砂鉄瓶 , amit a hagyományos tatara módszerrel dolgoztak fel (ez ugyanaz az alapanyag és módszer, amit a kardok gyártásához is használtak. A vashomoknak nevezett vas alapanyaga nagy titántartalmú és kisebb széntartalmú magnetit (Fe3O4). A vasban előforduló szennyezőanyagoktól, más elemektől függően az öntöttvas megjelenése világos is lehet, ezt fehér vasnak hívják, ez egy csökkentett széntartalmú , de a magnetit alapanyagú kannához képest kisebb titántartalmú vas. A régi magnetit kannák megjelenése éppen az alapanyagnak köszönhetően sima, ragyogó felületű volt, anyaguk kristályos szerkezete miatt jobb volt a hővezetése és nagyobb volt a hőtűrése is, a kis széntartalomnak köszönhetően pedig kevésbé rozsdásodott. Kristályszerkezete miatt megütve csilingelő, éles hangot adott, ezért előszeretettel használták harangok gyártásához is.
|
 |
Tetsubin vas kanna receptje, vasérc, ócskavas, molibdén, mész, stb

|
 |
Az öntőkemencébe kokszot, szenet töltenek, felülre kerül a vas, és az ócskavas, majd az egymásra helyezett kokillákat, máskor szobányi méretű kemencét 1,300°C - 1,400°C melegítik, mielőtt az alapanyagokat belekeverik. Az olvadt fém egy speciális gyűjtőtartályba folyik, ahonnan az öntőformára hordják. A kihűlt öntvényformát szétszedik, a szívet pedig összetörik. A felragadt homokfelületeket levakarják, majd az egész felületet átcsiszolják. A felületre ragadt egyéb szennyeződéseket is eltávolítják.
|
|
6.6. A vaskanna aktiválása (釜焼)
Ezután egy rendkívül erős, irányított lángcsóvával, vagy újabb kemencés égetéssel, aminek a hőmérséklete 800 - 1,000°C körül van egy sötétszürke oxidációs réteget képeznek a kannán. Ennek a fázisnak több fontos funkciója van. Az aktiválás nélkül a teáskanna, csupán egy edény lenne, ahhoz, hogy vízminőséget javító öntöttvas vízforralóvá váljon elengedhetetlenül szükséges az aktiválás. Egyrészt ezzel akadályozzák meg, hogy a kanna rozsdásodni kezdjen. A faszénnel keltett tűzben a kanna jellegtelen agyagos megjelenésű, szürke felületén az Fe3+ ionok Fe2+ ionokká alakulnak, a kanna pedig sötét kékesszürke árnyalatot kap. Ez az utánégetés esetleg foltokban jelenhet meg a felületen ezért még többször, egyre finomabb anyagű fém csiszolókkal kezelik. Az utánégetés a kanna tulajdonképpeni bekapcsolása, aktiválása, életrehívása.
|
|
 |
|
Balra faszéntartó kosár, jobbra a hibachi, egy hordozható faszenes tűzhely, rajta a gotokun ülő öntötvas teáskanna, mellette az öntöttvasból készült tűzrendező pálcika pár, a hibashi. |
|
A következő mester átveszi a nyers darabot, elenőrzi, hogy nem foltos, vagy repedt-e és hozzálát a kanna dekorálásához. A kannát először 300-400°C ra hevítik, majd a felületét az urushi (Toxicodendron vernicifluum-magyarul lakkfa, vagy szappanfa) polimerizált gyantájával kezelik. Ennek a külső-belső lakkozásnak az a feladata, hogy a vasban óhatatlanul keletkező réseket betömje.着色. Ugyanezt a feladatot a kommerciális kannákon fluoroplasztik műanyagok töltik be, amik közvetlen tűzre tételnél megolvadhatnak. Ezt követően az Urushit magnetittel keverve kívülről hordják fel a kannára, ami már festő lakk is egyben. A festőlakk összetétele titok, használnak benne különböző színezőanyagokat, rozsdát, teát, ecetet.
A kanna dísze a fedél és a nyél. A nyél lehet kovácsoltvas, ami az olcsóbb kannákra jellemző, vagy lemezből hajlított, intarziás, ami jóval drágább. Összességében a kézzel készített kannák fényesek, kékesszürke, sötét árnyalatúak, éleik, kiszögelléseik élesek. Nyelük mindig nagy műgonddal készült, ad abszurdum a nyél határozza meg a kanna árát. A gyengébb minőségű kannák általában nehezebbek, és jól láthatóan nem hőkezeltek (nem aktiválják őket utánégetéssel), ami miatt a vízzel való kölcsönhatásuk el is marad. A kézzel készített kannák árát a sablon, az öntőforma kidolgozottsága és a kiegészítők határozzák meg. Az egyszer használatos öntőformával készített kannák ára csillagászati lehet.A tetsubin használata:A tetsubint csak és kizárólag a víz melegítésére használjuk.
Az amerikai és német tetsubinok állandó védjegye a használati utasítás, miszeritn sose helyezzük nyílt lángra, vagy tűzhelyre, hanem készítsünk benne teát. Ez egyértelműen tea –perverzitás. Az igazi, kimagaslóan jó minőségű tetsubint lehet, de nem ajánlott gázlángra helyezni, hanem - amennyiben lehetséges – faszén parázson, vagy elektromos tűzhelyen, esetleg mágneses indukciós elven működő tűzhelyen kell használni. A gázláng széndioxidot és vizet termel, ezért a lángon ülő kanna paradoxon módon rozsdásodni fog. Általában kerülni kell az olyan tűzhelyeket és indukciós tűzhelyeket, amik nagyon kis felületen melegítik a kannát, mert az hajlamos lesz a repedésre. Az új kannát több alkalommal töltsük fel vízzel, majd melegítsük fel. Amennyiben az új vas-szag nem távozik, tegyünk a vízbe keés gyömbért, vagy teát. Minden egyes alkalommal, amikor befejeztük a használatát a maradék vizet forraljuk fel a kannéban, majd öntsük ki. A kanna maradék hője teljesen ki fogja szárítani.
Sosem szabad kimosni, vagy dörzsölni. A használat első hetei után vörös foltok jelennek meg a kanna alján, ami teljesen normális, a kanna felületén található ásványok reagálnak így. A foltokat nem kell eltávolítani.A kanna belső felén kicsapódó vbízkövet sem kell eltávolítani. A régi kannák vastag, havas vízkőrétege értékesnek számít, a jó használat jele. Sose hagyjunk a kannában vizet állni. Amennyiben mégis így történne és a kanna rozsdásodni kezdene, akkor több alkalommal forraljunk a kannában vizet egy jó adag oolong teával, ami nagy antioxidáns tartalmával szép lassan megöli majd a rozsdát. Sose próbáljuk meg levakarni, vagy vegyszerekkel kezelni. A kanna felületét teába áztatott puha rongyal kezeljük, ez szép fényesen és tisztán fogja tartani. Ami a rozsdát illeti az nem a tea ellensége, csupán hosszútávon a kannáé. Márpedig egy jó teáskanna akár évszázadokig is kísérheti egy család életét |
|
|
|
|
|
|
| |