Matcha   koicha


 

Koi cha koicha kanji Sűrű tea

koicha preparation 3 chashaku

 

  Legalább 3 chashakunyi teát szedünk a forró chawanba és gondosan ellapogatjuk, elrendezzük.

A koicha a teaszertartás teája, egy több, mint 1000 éves teakészítési mód. Sokszor szokás arra hivatkozni milyen régi, legendáriumokba vesző a tea köré szerveződő tudás, de azt a legtöbbször elfelejtjük, hogy a tea bár a múltban gyökerezik, de ugyanúgy állandóan változó tapasztalat, mint bármilyen más gasztronómiai, vagy művészeti, kézműves ágé. A Tang dinasztia préselt, főzött teáiból mára nagyon kevés maradt, legjobban talán a koreai dok-cha hasonlít rá. Az azt követő Song dinasztiabeli porrá őrölt tea viszont máig fennmaradt a chanoyu örökségében. Természetesen ez a tea is csak hasonlít a régire, de a pontosság kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy kevés olyan forrás van, aminek alapján biztosan kijelenthetnénk, hogy öt, vagy hatszáz évvel ezelőtt milyen volt a porrá őrölt tea. Azt azonban tudjuk, hogy a chanoyuban máig kikristályosodott teakészítési módszerek a nyers, sűrű ízektől a mai kifinomultabb, fogalmazzunk úgy, hogy finomabb trendek felé haladtak. A régi teák erősebbek, sokkal erősebbek voltak, mint a maiak, részben a feldolgozás nyersebb színterei miatt, részben az ízlés is ezt diktálta. Másrészt erejében és rögösségében jobban megfelelt a tea=orvosság koncepciónak. Innen már érthető, hogy a teaszertartás teája a XV. századig szinte kizárólag sűrű módon elkészített koicha volt, a teaszertartás temae előadásainak túlnyomó többsége pedig még ma is sűrű, sötét koicha. A koicha viszont nehéz műfaj, eszközeiben és a teában is, ezért paradox módon, aki ilyen-olyan formában, turistaként, tanulóként, kíváncsi szemlélődőként találkozik a japán teaszertartással, az szinte biztosan nem koichát fog látni, a koicha megmarad az igazi tea emberek teájának. A teába lassan beleszerető teakalandoroknak, kíváncsi kezdőknek minden teával kapcsolatos elképzelésük rommá porlad, amikor először koichát isznak. A koichát nem lehet inni, legfeljebb hörpölni. Koicha 濃茶 azt jelenti sűrű tea. A koicha olyan sűrű, hogy a végét legfeljebb ki lehet kanalazni a csészéből, magától nem folyik ki.

 

 

koicha készítés


Kevés forró vízzel felengedjük, majd hosszan, óvatosan elkenjük. A mozdulatokat csak ellesni lehet, verbálisan elmagyarázni nem.

A koicha tehát sűrű, esszenciális, régi hagyományokból táplálkozó tea orvosság. Senki nem tiltja meg, hogy otthon élvezzük, de igazából egy közös tea találkozón van a helye. A koichát a vendégek egymás után, ugyanabból a csészéből isszák, csupán megtörlik maguk után, elforgatják és továbbadják. A tea beavatás során az utolsónak is kell jusson, ezért a vendéglátónak nagy beleérzéssel kell meghatároznia a tea mennyiségét. Az utolsó is megfelelő állagú és hőmérsékletű teát szeretne hörpölni, ezért mondja Rikyu, hogy a koicha legyen forró. Mivel ilyen erős, sűrű, ezért gyengébb minőségű teából keserű, kellemetlen emlék maradna, ezzel szemben a jó koicha nem keserű, hanem intenzív, kiegyensúlyozott, mindenféle ízt felvonultató gyógyszer. Másfelől és éppen ezért, csak a legjobb teákból lehet koichát készíteni.
 
 

koicha preparation 2. fazis

 

Az elkenés végén még némileg göbös a tea, de már alkalmas a felengedésre:

Hogy hogyan kell otthoni körülmények között koichát készíteni, azt hamarosan videón mutatjuk be, addig néhány kép, csak lassan.

 

koicha preparation end first half

 


Újra vizet adunk hozzá. Hogy mennyit, az a vendégektől, a teától, és tőlünk függ.

Mostmár erélyesebb mozdulatokkal folytatjuk a kenést felverést. A fenti képen még félkész, göbös, habos állapotot látunk. Az acél vízforraló kanna sem éppen ide való.

kambayashi matcha okumukashi

 

Matcha teáinkat itt kóstolhatja meg >>>>

 

koicha preparation not fine

Kész a koicha. Krémes, egyenletes, ragyogó, illatos, intenzív tea orvosság.

 
Ugrás az oldal tetejére