Tsubokiri,   kuchikiri,   robiraki


                                          chatsubo

 

Bizonyos tea tárgyak mágnesként vonzzák az embert. Van, akit a vas, van, akit a kerámia, másokat a fából készült, vagy lakkozott tárgyak fognak meg.

Én vasból és teából gyúrt ember vagyok. Megigéz az elemek nyers megjelenése.


A tea tárgyak királya mindig a tea tárolására szolgáló eszköz, a chaire (a koicha őrölt teájának a matchának a tárolására), a natsume és a chatsubo, a korsó. Nagy fémtartalmú, porózus agyagból készült, mázas, rafináltan és szertartásosan lezárt, papírral és anyaggal lefedett, értékes selyemzsinórral körbefont korsó. Hasonlít az ókori olivát és gabonát festéket, és minden egyebet tartó korsókra, a nagyszülők mindent, így zsírt is tartottak hasonló formájú, nemesen egyszerű edényekben. 

A valóságban a képzeltnél sokkal kisebb (mint minden tea tárgy).

 

 

A tea tartók mindhárom tradicionális tea kultúrában nagy becsben tartott, különleges jelentőségű és érdemű tárgyak. Elzárjék és védik a kinccsel egyenértékű orvosságot, a teát, de egyúttal életben is tartják. A teával érintkező föld és fém, a mikroszkópikus pórusok mint bort a hordó egyszerre tárolják, védik, őrzik és ÉRLELIK.

 

A ránktelepedő őszben kedvessé váló, előtérbe tolt tűzhely mellett, nagy komolysággal, mindennél körmönfontabb formalitással mutatják be a beavatottak szűk rétegén keresztül a megérett teát rejtő teáskorsót az embereknek. Azazhogy mutatták be az emberek elöljárójának, a sógunnak, aki lehetővé tette, hogy teaföldek, teatermelők egyáltalán létezzenek.

 

Ezt az eseményt több néven is nevezik. Illő tudni, hogy az új tea bemutatását épphogy megelőzi a téli túzhely felavatása, az új tűz meggyújtása, amit robiraki néven neveznek. Ezen a különleges tapasztalatot és felkészültséget megkövetelő szertartáson megnyitják a nyárra befedett, süllyesztett tűzhelyet és formális, ünnepéyles körülmények között megygyújtják, majd elhelyezik benne a ro faszenét. Még különlegesebb ez az alkalom, ha egy előre kiválasztott, természetesen megfelelő tapasztalattal rendelkező vendég is tevékenyen résztvesz a szertartáson és a meggyújtott faszenet elsőként ő helyezi a tűzhelyre.

A robiraki időpontja október 15 és november 1 közé esik és a teamesterek, teaiskolák, teaültetvények maguk döntik el, hogy saját körükben mikor történjen. Az esemény a mi újborunk bemutatásához hasonlatos, de attól sokkal ünnepélyesebb. Teakörökben úgy tanítják, hogy a robiraki október 15-re esik, míg az új tea bemutatása 88 nappal követi a szedést. A tea jel 88-as, 108 as értelmezéseivel kapcsolatosan itt kínálunk olvasnivalót.

  

Kuchikiri

 

A teáskorsó és az új tea bemutatására hivatott eseményt áthatja a zen, a szűk közösség ünnepélyes légköre, az új tea ajándékként való felmutatása. A korsó felnyitása megvágása után az eseményt úgy hívják tsubokiri, vagy kuchikiri.


 A vendégek különleges menüt és édességet kapnak, csakúgy mint a robirakin. Bőség és ádás hull az édes azukibab levest és rákot mindenképpen tartalmazó menüből, a zenzaiból. A teaház fő helyén a teáskorsó áll, ünnepélyes selyemruhában. A vendéglátó egyenként mutatja be a vendégeknek a korsót lezáró fedelet és az azt koronázó pecsét érintetlenségét. Ezután felvágja a pecsétet, felnyitja a korsót és kevés teát szór egy tálcára. A korsó belsejében papírtasakok tűnnek fel, ezeket óvatosan kiveszi és sorban egy másik tálcára teszi. Ezeka tasakok rejtik a tenchával együtt ért leveles teát, a gyokurót.


Ezután jó adag teát gurít ki a korsóból és a korsót újra, nagy gonddal lezárja.

Egy kis kézi malommal a tenchából matchát őröl, amivel megtölt egy chairét, majd a frissen őrölt matchából egy koichát, később egy usuchát készít. A szertartás végén mindent visszazár és elvisz, végül a teáskorsót újra lepecsételi. Ezzel mutatja, hogy az értékes, finom tea mindeg frissen kerül a malom alá.

A vendégek megilletődötten ténferegnek, majd szájukban a friss matcha ízével és erejével hazasomfordálnak.

Megszületett az új tűz, megszületett az új tea.

 

shitabi


 

Ritkán látható képes beszámoló  a kuchiriről a World Tea Fesztivál keretében tartott bemutatóról.

http://sommelier-the-japonais.blogspot.com/2010/11/ouverture-des-jarres-de-matcha.html

Mattcha is megkóstol blogjában egy tsubokiri senchát

http://mattchasblog.blogspot.com/


Blogok és fényképek a robirakiról

A fenti fotók gazdája Alekszej, Moszkvából, robiraki albuma itt található

http://sweetpersimmon1.blogspot.com/2009/11/robiraki-opening-winter-hearth.html

http://exploreandeat.wordpress.com/2009/11/06/robiraki-opening-of-the-hearth/

http://travel.webshots.com/photo/1302380363060328519bkEabx

http://www.flickr.com/photos/clearwaters/sets/72157622660998519/

 
Ugrás az oldal tetejére