Meghívó   teaszertartásra


meghívó szalvéta.jpg

Meghívó teaszertartásra

Szeretnék részt venni egy szertartáson. Nos ez nem is olyan könnyű, ahogy elsőre gondolnánk. Leginkább akkor lehetséges, ha valamilyen kulturális programsorozat keretében – itthon, vagy külföldön – bemutatóra kerül sor, népszerűsítő módra. Bármennyire is autentikus egy ilyen előadás, mégsem nevezhetjük chajinak, kis részleteket magyaráznak el és leginkább az alapvető ismeretek mindenki számára emészthető formában történő bevezzetéséről van szó. A másik lehetőség, ha csatlakozunk egy már meglévő közösséghez, ez már hasznosabb út. Itthon is van már az Urasenkének rendszeresen indított tanfolyama, nálunk is lehetőség nyílik a tanulásra, de közel van Csehország, Bulgária, Krakkó, vagy Nürnberg, esetleg München is.

A harmadik – legjobb lehetőség, ha valaki meghív bennünket. De miért és hogyan zajlik egy igazi meghívás?

A meghívás 招待状, mindig írásbeli és mindig üzenet értékű. Nem létezik csupasz meghívás. A meghívás minimális mondanivalója az, hogy „szeretnélek jó egészségben látni, vagy szeretném egy teával kifejezni jókívánságaimat”

 

A meghívást egy hónappal a chaji (teaszertartás) előtt írásban közvetíti a felkért vendéglátó (értsd teamester - Teishu) a meghívott felé. Tehát Te meghívott egy díszes, vagy éppen letisztult egyszerű levelet kapsz az Urasenke, vagy más teaiskola egyik teamesterétől, vagy más teában jártas személytől, amiben közvetíti, közli a meghívás tényét, idejét, helyét, témáját. Lehetséges az is, hogy az írásbeli meghívó elküldése előtt a meghívottat telefonon is üdvözlik/figyelmeztetik. Illendő és kívánatos a meghívót két héttel a teaszertartás előtt írásban/telefonon visszaigazolni.

Mire ez a nagy felhajtás? A kérdés nem jogos.

Inkább azt kérdezhetnénk, miért nincs mindig ilyen körültekintően, figyelmesen, a másik által is jól érezhető odaadással megszervezve a napi tevékenységünk. A hosszabb meghívási periódus kettős célt szolgál. Egyrészt a praktikus szempontok vezérelte szokás régről ered, régebben akár fél éves határidő is előfordult, hisz lassúbb "egymástól távolabb" eső világokban kellett mindhárom félnek felkészülnie. Másrészt a hosszú, jó előre elgondolt meghívás azt is jelenti: lágy felkészült, légy egészséges, légy a legjobb formában, amikor elérkezik a nap.

meghívó roji.jpg

A meghívás írásos formája, amit a fő vendégnek (shokyaku) küldenek, meglehetősen egyszerű, keresetlen formában közli:

"socha ippuku sashiagetai to zonjimasu"
粗茶一服 差し上げとうございす/ 上げたいと思います
(Szeretnék egy csésze teát felszolgálni Önnek)

 

A levél formájának kialakításakor, a papír, a kötés, az üdvözlés formája mind reflektálja az évszakkal kapcsolatos ismereteket, és a meghívottakkal kapcsolatos szándékot, személyes ismeretség révén szerzett benyomásokat, adatokat. Például a teishu teamester nyilvánvalóan értesül arról, hogy a teaszertartás egy kedves rokon, ismerős halálának évforddulójával kapcsolatos, vagy éppen ellenkezőleg, a meghívott hosszú betegségből gyógyult fel, vagy a teaszertartás szerencse és jókívánság, vagy ehhez hasonló megfontolások végtelen számú variációban. A lényeg, hogy a meghívás nagyon is személyre szabott.

A meghívóban ezután felsorolják a meghívottak nevét, rang, kor, a teaismeret szerinti sorrendben.
Az első vendég jó ismerettel rendelkezik a tea területén, mindenki más őt követi majd. A meghívottnak visszaigazolásakor jogában áll megkérdezni, hány esetleges további vendéget (renkyaku) vihet magával. A meghívó elektronikus GPS mentes, de pontos helyét adja a szertartásnak, esetleg kis térképet mellékelve hozzá.
Szerepel benne a Seki – iri idő, azaz az elvárt érkezés ideje. Ez bizony a szertartás megkezdése előtt legalább 15-30 perccel illendő, az időjárástól függően.

A teishu – teamester legalulra aláírja a nevét, a meghívott vendég neve jóval nagyobb teret kap.
A gondosság és az előkészület része, hogy a meghívott előzetesen meglátogathatja a teamestert, hogy ellenőrizze az útvonalat, elérhetőséget, a körülményeket.

A teishu pedig a szertartásig hátralévő időben hozzálát, hogy meghívó és meghívott kapcsolatának, társadalmi státuszának, az esetleges ünnepélyes eseménynek megfelelően, messzemenőkig figyelembe véve az évszak, a kulturális háttér által támasztott követelményeket mindent a legnagyobb rendben előkészítsen.Mire a vendégek megérkeznek, minden - még az esőtől védő kalapok is - a helyére kerül.

chaji kalap.jpgteaszertartás előkészület.jpg

 
Ugrás az oldal tetejére