Yin,   yinko,   mechayin main

A yin, vagy yinko a mecha teák egyik legérdekesebb tagja. Kicsomagolva nehéz megérteni, hogy mit tartunk a kezünkben. Piciny, de meglepően egységes levelek, vagy levéldarabkák, mintha mindegyikőjüket kockára vágta volna valamilyen szorgalmas és precíz kéz. Ami azt illeti, pontosan ez történt. A gyokuro és a kabusecha gyártása során a sodrás közben megsérülő levéldarabok a tömegbe kerülnek, általában így törnek le a levelek csúcsai, egészen kis rügykezdemények és a levélerezettel, levélnyelekkel együtt kihulló darabok. A szárítás során aztán ezek a túl kis darabok, amik szinte biztosan erősebb, élesebb ízeket képviselnének kihullanak a rostán. Amit látunk, tulajdonképpen a gyokuro rosta szemnagyságának meghökkentően egységes képlete. A gyokuróba nem kell a levélszár, nem kell az erezet nem kellenek a nagyobb kawayanagi levelek és íme, nem kell a levél vége, csúcsa sem. Ugyanide kerülnek azok a megkésett rügykezdemények, amiket a kínai teák világában Bi Luo Chun (A tavasz jádezöld csigái) néven ismerünk. Ezek a még ki nem bomlott hármas rügykezdemények szintén túl erős ízekkel boríthatnák fel az ízképletet.

Felöntve ezek a kis darabok nagy felülettel fordulnak a víz felé, ezért szinte kapkodni kell a kannát. A felöntés elsőre még lágyan finom, éretlen barack, másodszorra már mérges kerti törpe (ez az öntet látható képünkön). Felöntések számában csak a puerhek mérhetőek hozzá, tízig, nyugodtan számolhatunk. Íze minden, ami a gyokuróba nem kell, de azért benne ragadt némi édesség is. Fanyar, hegyes, erős, erőt adó, smaragdosan méregzöld esszencia. Lágy teát is lehet belőle készíteni, de akkor két ember kell hozzá. Az egyik önti a forró vizet és teszi rá a fedőt, a másik pedig márt önti is le. Esetleg szóba jöhet valamilyen csapra szerelhető átfolyó megoldás is. Összességében mérges kis tea.

Elkészítéséhez használjon lágy, tisztított vizet, aminek összes ásványianyag tartalma nem haladja meg az 50 mg/litert, 7-8 gramm (egy szűk evőkanálnyi) teát, előmelegített teaszettet. A felöntés idejét ne válassza meg saját ízlése szerint, hanem halgasson ránk, a felöntés legyen 1 percnél jüóval kevesebb, második, harmadik alkalommal, mindössze fél perc. Négy-öt intenzív, további négy-öt lágyuló felöntést ad.

Felnyitás és használat után tartsa lezárva, hűtőszekrényben 5 Co-on! Legjobb a vásárlást követő 4-5 hónapban.

yin leaves
yin tamanoka close
yin infused
yin infusion
yin iszap
yin leaves on palm
 
Ugrás az oldal tetejére