Chasen   teapamacs   típusok


chasen koicha

 

Ahány ház, ahány iskola, annyi chasen. Itt, most csak néhány alaptípust kívánunk bemutatni. A chasen minőségét az anyaga, a színe és a bambuszpálcikák (hasítékok) száma határozza meg.


Az anyag minősége szerint külön kategóriát képviselnek a koicha (sűrű tea) elkészítésére alkalmas pamacsok, ezek értelemszerűen jóval keményebb anyagból készülnek, általában hiányzik a belső összekötözött pamacs és a pálcák vége nincs behajlítva. A koicha elkészítése türelmes, nagy odafigyelést igénylő munka, amivel a teából csokoládé sűrűségű és állagú pasztát kell készíteni, majd felverni. Ezért meredeznek szálkaként a koicha chasen erős bambuszszálai.
black chasen
.Az előzőekben már említettük, hogy különös becsben állnak a fekete bambuszból, vagy a barna színű, patinás bambuszból készült pamacsok.
black chasen

A bambuszpálcikák száma meghatározó jelentőségű egy chasen megítélésében. Minél több a pálcika, annál nagyobb munkát jelentett az elkészítése és természetszerűen annál finomabb teát készíthetünk vele. A közönséges chasenek 80 pontosak, csak azért vannak, hogy legyeb olcsó, mindennapos chasen is. Az igaziak 100, vagy 120 pontosak. Itt jobbra egy standard, 120 pontos usucha chasen.

chasen 120 pon
Ha az ár a döntő, akkor senki sem rúghat labdába a kínai chasenek mellett. A problémát csupán az jelenti, hogy radírként viselkednek és meglehetősen korán elhasználódnak.
chasen damaged
A chasent gondozni kell, már amennyiben nem akarunk minden teához újat vásárolni. Erre való a chasen tartó, amit fából, fémből, kerámiából gyártanak és a még nedves bambuszszálakat szépen, formába rendezve tartja.
chasen tartó
A chasen részei  

chasen parts

 

 

 

 

 
Ugrás az oldal tetejére