KYUUSHU NAPOS TEÁI


 
    Ha a szubtrópusi Japánba akarsz látogatni, jól tervezd meg. Ez egy közelinek tetsző ("ha már ott vagyunk, oda is elmegyünk"), de nagyon is külön világ. Igaz, hogy híd köti össze szigetet a szigettel és a szuper vonat Kyotóból alig 3 óra alatt Fukuokába ér, de ha összeadod egy ilyen kis kitérő költségeit, elborzadsz; 300 ezer forint plussz egy két napos kirándulásra, ráadásul, mint Japánban mindig, a távolság nagyon csalóka, Fukuokából még sokat kell zötyögnöd, vonaton, majd buszon, míg Kyuushu fontos tea területeire érsz. Kyuushu mindig is kulcsszerepet játszott Japán életében, mert itt a legkisebb a távolság a kontinenshez (Koreához), így állandó közvetítő szerepet töltött be a sziget történelme során. Ez praktikusan azt jelenti, hogy Kyushun minden, hagyományosnak tekintett japán kulturális elem, gyakran első kiadásban megtalálható, de sok eredeti művészeti, vagy kézműves értéket el is mostak a következő évszázadok új hatásai, vagy átalakította ez a mindig aktív csere szerep.  A sziget közvetítő szerepe tehát egyben úttörő szerep, az azzal együttjáró előnyökkel és hátrányokkal. Ami a teát illeti, mára a sziget tea élete a helyi klimatikus viszonyoknak megfelelően nagyon tarka képet mutat, megtalálhatóak itt a hagyományos japán teák és egy sor különleges, máshol nem alkalmazott teakészítési módszer is.  

Kyūshū (九州 ) kicsit nagyobbb, mint Szicília, kicsit kisebb, mint a Dunántúl, rajta jónéhány vulkán, köztük az Aso a Föld legnagyobb kalderájával. Ebből következően itt vannak Japán legjobb onszenjei (forróvizes fürdői) és itt alakult ki a japán porcelángyártás központja, (Imari, Arita) is. A sziget teatermelése nagyjából követi a prefektúrák területét.

 
  Nem csupán írunk és fényképeken mutatjuk meg, mi micsoda és mire való. Mivel az a szerencse ért bennünket, hogy az elkövetkező időszakban a szigorúan vett szakma szerint is Japán valóban legjobbnak tekintett teáit képviselhetjük Közép-Európában, ezért nagy örömmel és elhivatottsággal mutatjuk be a déli japán teák gyümölcsösen derűs családját.
 
 Kattintson a térkép alatti táblázatban található nevekre.
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 kyushu

 

 
Prefektúra   A tea vidék neve    
         

Kagoshima 

   Kagoshima tea   Kagoshima és vidéke a Google Mapon
Kumamoto    Higo tea   Kumammoto vidéke a Google Mapon
Miyazaki     Hyuga tea    Miyazaki és vidéke a Google Mapon
Fukuoka     Yame tea    Yame  a  Google Mapon
         Hoshino a  Google Mapon
Saga      Ureshino tea    Ureshino és vidéke a Google Mapon
Nagasaki    Sonogi tea    Higashisonogi a Google Mapon
 
Ugrás az oldal tetejére