Gyokuro   Shiun   2008


 

A shinchán is túl

 

gyokuro shiun 2008 doboz

Emlékeznek még, milyen kitűnő évet jósoltak Tokajra 2000-re? Most kezdenek az akkori borok beérni, most válnak igazán kóstolhatóvá. A bor megszületik, felível, beérik. Azt hiszem nincs is izgalmasabb, mint együtt élni és tapasztalni az ízlelés tárgyával, megtapasztalni a változást. Olyan, mintha saját élete lenne, van gyermek-, és kamaszkora, idővel tapasztaltabbá, bölcsebbé, végül aszottá válik, besűrűsödik, vagy életadó ereje puszta savvá marad.

A teák változása ugyanilyen gondolatserkentő. A jól érlelhető teákat mindig izgalmas újrakóstolni, csak sokkal lassabb a változás, kevés hozzá az életünk. A zöldek élete viszont gyorsan zakatol, két év alatt őszbe hajlik a fejük, mégsem kevésbé érdekes végignézni életük. Így szólunk majd: - "emlékszel még 2008-ban, milyen fantasztikus teákat ittunk?

A kóstolt shinchák alapján az idei év igazán izgalmasnak tűnt. A termesztők úgy "panaszkodtak", mint nagyapám, amikor a csűr tetejéről leverte a cserepet a diónyi jég, hogy ilyet bizony azon a környéken, már emberöltő óta nem láttak. Az idén azért panaszkodtak, mert bár tudták, hogy különlegesen jó a tea, nem igazán tudták felmérni, merre is megy pontosan. A sencha kesernyés íze árnyékolt teába lágyult, a nyers aracha már mély volt, mint egy érett gyokuro, a gyokurók pedig zsibongó, csípős ízekkel rukkoltak elő. Mi is kíváncsian vártuk/várjuk mi történik az elmúlt húsz év legjobb szezonja után, asztalunkon itt van már jónéhány minta, meg új saját senchák, be is mutatjuk türelemmel mindet, de ma hozta a legizgalmasabb csomagot a postás. Legutóbbi szállítmányunkban néhány új sencha mellett, a gyokuro Shiun kis csillaggal jelölve szerepelt - shinchából - már az új teából. Ez olyan szabályellenes, sosemlátott dolog, mintha az érlelendő bort két évvel hamarabb mutatnák be a nagyközönségnek. Persze a szakma láthatja, néhány szerencsésebb újságíró írhat róla, de hogy odaöntsék a nép elé, az egyszerűen lehetetlen. A gyokuronak minimum október közepéig raktárban a helye, a megfelelő érés után indul a keverés, a mester ekkor írja költeményeit, (vagy a felszámolásról a jegyzőkönyvet). Október végén indul az új tea évad, sőt tea-év. Meg is hirdettük saját kis programunkat, ahol majd mi, itt Budapesten ünnepélyes keretek között.... Keretek még lehetnek, de a tea már most, három hónappal hamarabb megszületett, itt van.

gyokuro shiun 2008

A csomagot felnyitva megismerjük a Shiun kissé visszatört, lapított, tencha-szerű leveleit. A csomagból az új tea gyümölcsös illata szabadul ki. Mindent tökéletesen próbálunk csinálni, hőmérő nélkül, érzéssel, mégis közel tökéletesen.

Az öntet opálosan áttetszó, mint tó vize ellenfényben, alapvetően világos -világos, mert Shiun.

Az íz .... Az íz megdöbbentő. Nincs leteremtő mélység, vastagság, esszencia-élmény. Az első benyomás: a korai bemutatás elsietett lépés volt, de lehet, hogy csak nekünk küldték tesztelni, vagy ki tudja. A tea nagyon, nagyon sima, puha, lágy. Lenyelem, és az íz, mint árnyék fut utána, de nem tölti be a szájat, csak lassan végigsuhan. Érthetetlen. Ezzel az erővel lehetne egy lágy zöld tea is és kész. Aztán felsejlik. Nem megmutatkozik, csak felsejlik a háttér, az eljövendő gazdagsága. Figyelni kell. Koponyás ember vagyok, aki koponyáján belülre figyel és ízeket lát. Az elősejlő ízháttér széles, teljes szélességben átkarolja a szájpadlást és a torkot és lassan emelkedik, mint délibáb.

Ideadtak nekünk egy évtizedesen kiváló évjáratban egy még éretlen, de már bekevert teát. Ideadták nekünk érni. Mégis, az éretlen szó nem megfelelő. A lágyság annyira kedves ebben a teában, hogy nem bánjuk az elveszett sűrűséget. Ízlelni tanít, lassan, töredezve. A teamester odadobta a közönségének: "én már most tudom, mi lesz ez, van olyan kiváló, hogy megérdemli, hogy megkóstoljátok. A gondolatot is kibélelő, lágy ringás minden felöntésben megismétlődik, az ereje ötödszörre is megmarad, csak némileg húzósabb lesz. Ha van otthon gyokurojuk, a másoik, harmadik felöntés után szagoljanak bele a levelekkel teli kannába. Lúgos záptojás harsog az orrba. Itt pedig finom, női édesség.

A minden felöntést végigkísérő ízfüggöny csendes, már-már sírós örömre tanít, hogy itt lehettem, felfedezhettem és figyelhettem. Nagy élmény lesz hetente leckéket venni.


A Shiun alapján mostmár biztosan állítható, hogy az idei gyokurók 2009 októberéig tulajdonképpen úgy fognak kinézni, mintha egy lépcsővel az egész választéksor eltolódott volna. A 3000 forintos tea a 4500 forintos ízét fogja idézni minden hagyományos művelésű tea sorozatában. A Golf áráért tehát végülis egy Passatot kapunk.

Áldott legyen a neved, globális felmelegedés!

gyokuro shiun 2008 japán zöld tea
shiun2008 gyokuro tea levél
 
Ugrás az oldal tetejére