Sencha   Kokonoe


 

Sencha Kokonoe, japán tea, sencha

 

Itt a hajó, szentjános kenyér, vagy más, már nem emlékszem, mindenesetre rögtönzött teamutatóként bevált. Benne egy standard, 1000 yenes sencha utazik, a klasszikus bemutató tea, minden japán teaház és teakereskedő fontos teája. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt csak mi mondjuk, a Kambayashi tea otthonában eggyel magasabb kategóriát mutatnak be standard teaként. Más teaházak tipikusan 1-1100 Yenes teán mutatják meg, mit tudnak, esetleg fukamushi, vagy erős ízű teával mutatkoznak be.

Ocha Kambayashi nem teatermelő, a teát vásárolja és saját ízlés szerint keveri (keverteti). A matchák saját receptek és saját gyártásúak és nagyon finomak, de meglehetősen drágák. Adott tehát egy nagyhírű, patinás, az uji teával egyet jelentő teatermelő, akinek most egy standard senchája kerül hálónkba egy gyenge évjáratból.

 

Sencha Kokonoe

 

A tea külső megjelenése ebben a kategóriában szép, intenzív türkizzöld, jónéhány tűszerűre sodort levéllel, némi szár keverékkel de összességében jóval a várakozás fölött. Az érettebb levelek bőrszerű külsővel, ránccal, erősen sodorva. A levelek illata friss, zöld és orchidea gazdagságú. Az előmelegített kannában az illat mélyen füves, a shizuokai teák halas, spenótos mellékillata nélkül. Felöntve ragyogóan smaragdzöld, lélekemelően tiszta és szép.

 

Sencha Kokonoe, japán tea, sencha

 

Az első öntet könnyed, világoszöld, a második sárgásodik és így tovább, egyre mélyülve. Ízben pontosn 1000 yent kapunk, centtel sem többet. Ilyet tudunk - mondja a tea és ez azt jelenti, hogy: tudunk még sokkal többet. Lassan megadó udvarlás. Szép teríték, finom vacsora, tudva, hogy az utánunk jövők kapják majd az igazán finomat. Nekem semmi bajom az íz gazdagsággal, sőt nagyon szeretem ezt a finom, savanykásm, fémes karaktert,  de azt is tudom, hogy ez csak az én testem  pH-ja, másoknak ez talán túlságosan  yang. Jónéhány kínai zöldnél éreztem és szerettem ezt az ízt, anélkül, hogy teaértő vásárlók követtek volna. Ez az én ízem. Az én dolgom. Három felöntést derekasan kiszolgál, másik kettőt becsületesen, a hatodiknál már csikorog. A felöntött levelek Uji senchához méltóan lúgos, szúrós illatúak. A yang elment, ittmaradt a yin.

 

 

Sencha Kokonoe, japán tea, sencha

 

 

A tea tehát becsületes recept, jó iparosmunka, ahogy mondani szokás, de két hét után fáradni kezdek. Még két adag van a zacskó mélyén, de másnap mindig nehezebb ezzel a teával kezdeni. Ilyen ma Ocha Kambayashi. Minden kategóriában ezt érzed, ezt a kielégült kielégületlenséget, felfelé mindig egyre jobb, virágosabb, intenzívebb, finom, de egyre feljebb kívánkozol és ez összességében nem jó. Ettől már csak egyvalami rosszabb, amikor az embert kézzel sodort temomi teáknál éri ez a hiényérzet. Így hát, a mi teánk ugyan és jó szívvel ajánljuk, különösen a tea út elején tartóknak, de be kell valljuk, saját ízlésünknek 1000 Yen magasságában inkább kedves néhány más Uji sencha és különösen ez az erős sencha itt.
Mindenesetre köszönet, hogy itt lehettünk.

Vásárlásra teaboltunkban itt ajánljuk
 
Ugrás az oldal tetejére