Jeges   matcha


 

reiyou matcha jeges matcha
Jeges teát sokféleképpen lehet készíteni. A legelterjedtebb út (nagyüzemi szinten is), hogy a teából sűrítményt készítünk, majd kellő időben és helyen felhígítják, amit aztán vagy azonnal megisznak, vagy konzerválják és tárolják. A tárolási idővel egyenes arányban csökken a minőség és nő a reklámköltség. Jobb helyeken a felhígítás közvetlenül, jéggel, vagy jeges vízzel történik. A másik lehetőség, hogy az elkészített teát lehűtjük és mint ragadozó az elejtett vadra, visszajárunk rá, de ebben az esetben a hatás sokkal kevésbé izgalmas. Mégis, akárhonnan is nézzük, a jeges tea végül is egy hígított szörp – teából és akkor is az, ha nem édesítjük. Olyan teát viszont nem sokat ismerünk, amit eleve hidegen kell elkészíteni, vagy hogy teljes legyen a képzavar: hidegen kell forrázni.

Ennek a legfőbb oka az, hogy a tea ipari termékként meglehetősen piszkos. Igaz, hogy a végső besütés és szárítás általában magas hőfokon történik, ami elvileg sterilizálja a végterméket, de az utolsó feldolgozási fázissal a tea még nem kerül a csomagba. Arra esküdni, hogy ennek, vagy annak a cégnek a HCCP terve tökéletes arra, hogy megpróbálhassuk a teáját hidegen is elkészíteni, egyszerűen lutri, amin ugyebár ritkán lehet nyerni. Láttunk már olyan puerh és kínai zöld tea gyártót, ahol a földről lehetett volna enni és olyan darjeelingit, ahol az asztalról sem. Maradjunk annyiban, hogy a teát legalább 82-85 Co-os vízzel kell felönteni, ennél langyosabb vízzel csak akkor kezdjünk fehér teázni, ha teljesen biztosak vagyunk a forrásban. Bár Magyarországon meglehetősen elterjedt az a nézet, hogy a zöld teákat 70 Co-on kell felönteni, ez inkább iskola, mondhatni iskolázottság és ízlés kérdése.


A másik ok az, hogy Délkelet-Ázsiában még ma sem tanácsos hideg vizet inni, legfeljebb palackból. A harmadik ok pedig az, hogy az ilyen hidegen elkészíthető teának egyszerre kell erősnek és finomnak lennie, ami pedig nem könnyű.. Mindent összevetve végül két tea család marad a tarsolyban, amit megpróbálhatunk hideg vízzel elkészíteni. Ezek a japán zöld teák és a legjobb tajvani wulongok. Nem igaz persze, hogy ezekben az országokban kivétel nélkül minden farmer kezet mos, mielőtt munkába állna, de a tea elkészítésének kultúrája általában jóval fejlettebb, mint máshol. Egy hidegen felöntött Ahli Shan, sencha, shincha, vagy gyokuro nagy élmény.. Olyan ízek jelennek meg, amiket egyébként elfednek más, nevezzük úgy lúgos, tömény felhangok. Mint a víz alatti világ természetes fényben, vagy megvilágítva. Néhány japán teagyártó ajánlja azt is, hogy készítsük el rendes matcháját nyáron hideg vízzel. Meg lehet próbálni, érdekes, kesernyés, szűk élmény. Koyamaen viszont szezonális teaként kever június közepétől augusztus végéig Reiyou matchát, ami szó szerint azt jelenti, porrá őrölt tea hideg vízzel. Nincs olyan teaszertartás, amiben hideg víz szerepelne. Az etikett megtanít arra, hogyan szabályozzuk a víz hőmérsékletét, de az még nyáron is 85 Co körül van. Bár biztosan megpróbálkoztak vele a farmerek, a matcha olyan drága volt, hogy nem vesztegették el hideg vízzel. Mi gondoljuk azt, hogy a nyári forróságban egy hideg tea jó. Ami engem illet és sosem iszok hidegen teákat, részemről ez is de még a hideg gyokuro, vagy jeges wulong is inkább csak érdekesség, de megértem, ha valaki lelkendezik érte. Egy természetes hideg teaesszencia a mindennapi teák között kétségkívül nagy élmény.


 

reiyou matcha ice stage
matcha reiyou jeges matcha

reiyou matcha megszitálva

Koyamaen hideg matchája két részletében különbözik a többi matchától. A blend maga erős teák és shin jellegű, krémes matchák keveréke. Másrészt a szokásos őrlésnél finomabb malmokat használnak hozzá. A matcha szemnagysága elképesztően finom, csak mikronban mérhető. A reiyou matcha finomsága rögtön érzékelhető, amikor felbontjuk a dobozt. A matchák dobozból kibomolva szép simák, ez itt már rögtön kis göbökbe csomósodott, a legkisebb párától is összeállt. Csakis előzetes szitálás után lehet hozzáfogni a tea elkészítéséhez. Aki meg kíván vele próválkozni, annak azt javaslom, hogy először „langyos” 50-60 Co-os vízzel próbálkozzon és persze ha még sosem ivott előtte, akkor igyon egy rendes matchát, annak tejes krémességével édességével, minden intenzitásával.

 

 
reiyou matcha készen
A rendes matchához képest langyosan elkészítve valahogy szemcsés, ami ellentmondásos, mert finomabb textúrájú kellene legyen. Íze kellemes, hosszú, nyelvre tapadó. Kicsivel később letörök egy jégcsapot az augusztusi ereszről és az újra, gondosan megszitált matcha fölé tartom. A cseppek beolvadnak a teába, jeges iszap készül a csészében. kevés, körülbelül egy deciliternyi tényleg jeges vízzel engedem fel. Nincs olyan tea, ami erre válaszolna. Miközben a napellenző a hátam mögött reménytelenül próbálja feltartóztatni a napsugaraket, a szokásos módon elkészítem és megkínálom a teával egyik rokonom, aki egyébként normális körülmények között megissza a matchát. Arcán megrökönyödés és utálat
:- Ez hideg! Mit csináltál vele?
- Milyen? - kérdezemAz utálat eltűnik, felváltja a csodálkozás, de válasz nincs. Már tetszik neki, de nem tudja, hova tegye.
Megmondom én, hogy milyen. Finom. A hidegben szokásos módon kihunyó tea itt problémamamentesen él, mintha rendesen, forrón felöntött tea lenne. Az egyetlen lényegi különbség, hogy az ízek tömören jelentkeznek, fogalmazzunk úgy; tapadnak. A jeges teák íze esetleg felvillan, aztán széthullik. Ez viszont él, marad és míg elmosogatok, jövök-megyek végig alakul. Ahogy a jéghideg likőr is bátran mutogatja az ízeit 40 alkoholfokon keresztül, a tea is előhozza minden tudását még fagyottan is. Érdekes, én maradi maradok. Továbbra sem fogok a hidegvizes kancsóért nyúlni és matchát inni, amikor kánikula van és számtalan kitűnő jeges teánk közül sem fogok egyetlen egyet sem meginni, mert meleg van.

De inni fogok tejes matchát hidegen, ha a testem megengedi, matchát, mindennap melegen, mert a matchát gyakorolni kell. Néha pedig, tavasszal, ha fúj a szél, vagy ősszel amikor rövidek és egyre hidegebbek a délutánok a teraszon és meleget szeretnék érezni, előveszem a melegre javasolt fagyos matchát, hogy képzeletben felmelegítse lelkemet.

reiyou matcha és jég
Propagandakép
jegelt matcha jégen
 
 
Ugrás az oldal tetejére