Tsubokiri   Sencha   Gin


marukyu koyamaen tsubokiri sencha gin

 

Ősz van és mégsem. Napoznak a diákok a templomkertben, langymeleg is van, de a nap már mégsem az ami volt. Megállapítom, hogy a mi földrajzi szélességünkön a ro tűzhelyének megépítése (október 15 után) semmilyen napszakban sem lehetséges japán tea öntetének lefényképezése igazi japán csészében. A nap nem bukik át sem a templom tetején sem a csésze peremén.

Maradna a műfény, de konzervatívak vagyunk, ebben legalábbis. Konzervatívak vagyunk az ízlésünket tekintve is, számunkra a japán tea elsősorban matcha és

leveles teaként szinte csak sencha. Az árpa és rizstea és társai tú hűvösek viaszodó testünknek, a kabusecha nőiessége nem elégít ki, a gyokuro túl drága. Még nekünk is. Van valami nagyon izgalmas abban, hogy csak senchát, csakis ugyanazt a teát isszuk, nap, mint nap és mégis ezerféle teát veszünk magunkhoz. Finom árnyalatok, a sekély víz fodra, a mély víz opálba fordulása, az illatok könyvtára, minden a miénk. Legutóbb talán irodalmi est, vagy újságíró találkozó, vagy kongresszus volt, ahol nagyobb közönségként senchát kaptak tőlünk:


- Milyen tea ez, hagy kérdezzem?

Fel se néztem, úgy játszottam:

- Ön a Magyar rádió helyi tudósítója, Ön pedig egy magazinműsort szokott vezetni... Ön pedig, várjunk csak  ..  jó napot Államtitkár Úr!

Ricsaj, morgás, mikrofonpróba, munka, ismerős mozdulatok és mégis - az illatok - most kicsit másképp szólnak. A vendégeknek le kellene már ülni, de még itt vannak fölöttem, nagykövetek várnak a harang kondulására

- Milyen tea, mit mondott?

- Hagyd, nem érted, ezt érezned kell.

- Fű, nekem ez fű.

-Igen, olyan szénás.

-Szerintem hal, igen ez egyértelműen hal, azt szokták mondani, nem, japán tea, hal?!


Mindenkinek igaza van, minden szinten.

 

marukyu koyamaen tsubokiri sencha gin

 

Eltűnödöm. Hal..  Ezt tényleg gyakran mondják. De milyen hal? Hányféle halat ismersz, nem is szólva arról, hányféle módon elkészítve?


Felhívnám a figyelmüket arra, hogy az egyféle és ezerízű japán sencha köré terülő tudás és kultúra, művészi fogalmazásmód

és költői szabadság immár a tea része, minden mozzanat, minden részlet fontos. Minden alkalommal lejjebb, egyre lejjebb, még tovább.

Az ízek kibontása egy finom háló szövéséhez hasonló, véget nem érő játék, szerelmekkel, ismerősökkel, minden alkalommal más színpadon.

Figyeld a sencha tartó finom mintázatát. Nem is látszik, hisz a "másik" oldalon van. Halász az őszi folyón, a nádat fújja a szél. Ismered, amikor a vízen látszik, hogy hideg, az iszap az alján szürke és főleg a csend, a rovarok, a vízen futó rovarok hiánya.


És halld a sencha tartó hangját is, miközben a teát elkészítik Neked, mert akarattal koppan a régi fa asztalon. Kizökkenteni téged fölös gondolataidból, fölös hasonlataidból.


És igen, a sencha néha fű is, és néha tenger. 

 

marukyu koyamaen tsubokiri sencha gin


A tsubokiri sencha ezüst fokozata nekünk az elmúlt időszak egyik legszebb sencha élménye.

Csomagolás, ár, lejárat, ami egyben az ősz és tél elmúlása, a tavasz kibomlása, itt található.

 

marukyu koyamaen tsubokiri sencha gin

 
Ugrás az oldal tetejére